14.7.2011

Betonikivien valamista

TARVIKKEET

Säkillinen kuivabetonia
Vettä
Saavi
Talikko
Pakastusrasioita
Kauha
Sivellin
Öljyä
Kiviä
JätesäkkiValmista betoni pussin ohjeen mukaan. Käytin näihin kiviin kuivabetonia S 100, johon ohjeen mukaan lisäsin vettä 3,25 litraa. Itse olen huomannut, että ensin kannattaa sekoittaa n. puolet pussista koko vesimäärään hyvin ja lisätä sitten loput. Lopputuloksena tulisi syntyä tasaista puuroa. Käytin sekoittamiseen talikkoa, mutta toki sekoittaminen olisi kätevämpää esim. porakoneeseen liitetyllä betonin sekoittajalla. Muistathan käyttää hengityssuojainta ja hanskoja käsitellessäsi betonia.

Sivele muoteiksi valitsemasi pakasterasiat ruokaöljyllä sisäpuolelta. Rasiaksi kannattaa valita mahdollisimman sileäpintainen malli. Rasian pohjan tulisi myös olla kapeampi kuin sen suuaukko. Öljyäminen ja oikean mallisen rasian valitseminen helpottavat valmiin kiven irrotusta rasiasta. Muotiksi voi valita myös vapaasti muitakin purkkeja ja rasioita, tai tehdä sellaisen vaikkapa puusta - anna mielikuvituksen lentää.

Täytä rasiat betonimassalla. Älä täytä niitä aivan täyteen, jos haluat asettaa niihin lopuksi kiven koristeeksi. Taputtele betoni kauhan avulla poistaaksesi mahdolliset ilmataskut. Anna täytettyjen rasioiden levätä hetki ennen kivien asettamista, muutoin kivi saattaa upota liian syvälle märkään betonimassaan.Peitä lopuksi valmiit betonivalut jätesäkillä ja anna kuivua 2-3 vrk. Kumoa kivet muotteina toimineista rasioista. 

Yhdestä 25 kg säkistä kuivabetonia valmistat n. 20 kiveä käyttäessäsi 5 dl rasiaa.

Betonivalujen tekeminen on hauskaa ja helppoa. Kerran kokeiltuaan alkaa miettiä muitakin ideoita betonin käyttöön puutarhassa ja kotona. Eikä materiaalikustannuksetkaan ole järin suuret. Säkillinen kuivabetonia maksaa pari euroa. Kannattaa kokeilla! 

- Mika -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti